Panie andriejew, wcale nie jestem zagorzalym katolikiem ani idealem i za takowego sie nie uwazam. Prosze o argumenty.
Ja zyje tylko w zgodzie ze swoimi pogladami, wiara i sumieniem i nie mam takiego dysonansu jak Pan. Dziekuje za troske o moja osobe i moje zagorzale zainteresowanie masoneria. No coz, uwazam ze mam bardziej otwarty swiatopoglad od Pana i zadnej Religii nie nazywam ani jedynie sluszna, ani tym bardziej nie wyhaczam jej bledy, pozostawiam to ocenie kazdego z osobna, dlatego nie podejmuje zadnych krytyk. A przeciez znalazlyby sie tematy. Chcialbym to Panu unaocznic jesli jest Pan w stanie to pojac. Jesli uwaza pan ze sensu nie ma pisanie na forum gdzie osoby (zagorzaly katolik- ideal) zawsze broni swego, to prosze tego nie robic. Nikt pana nie zmusza. Ja osobiscie u nikogo nie zauwazylem takiej postawy. Prosze mi wybaczyc.. Ale tak samo mam prawo wyrazic swoje zdanie jak Pan. I ja bynajmniej nie staralem sie urazic pana swiatopogladu i sfer dotyczacych pana religii i wiary. Chcialbym Panu przypomniec ze jest to forum poswiecone wolnomularstwu a nie miejsce na okladanie wizerunku kosciola takiego czy innego. Do tego sluza inne fora do ktorych pana serdecznie odsylam. Tam moze Pan sie docenic i spokojnie sobie podyskutowac z rozmowcami iz z zagorzalym katolikiem gadac nie ma sensu. A tutaj, bardzo prosze dyskutujmy, wymieniajmy sie wiedza i przemysleniami na rownej plaszczyznie bez wzgledu na nasza religie, wiare badz jej brak, swiatopoglady. I prosze mi wierzyc, ze jesli pisze iz osobiscie nie spotkalem sie z ksiedzem ktory atakuje masonow, zydow itp to tak jest. Opieram sie na moim doswiadczeniu a nie na zaslyszanych opiniach, bo takowe mnie nie interesuja. Juz panu wczesniej wspomnialem ze w kazdej grupie znajda sie przypadki i nie mozna generalizowac tematu opierajac sie tylko na przypadkach. Jesli Pan mi nie wierzy, to juz panska sprawa. Ciesze sie ze odnalazl juz Pan swoja droge, zycze rowniez powodzenia w szukaniu prawdy. A co do tego czy daleko nam do wolnomularstwa czy nie, pozwoli pan ze niech rowniez inni wyraza swoje zdanie

Mysle ze nie Panu to oceniac.
Z wyrazami szacunku.