Sztuka Królewska

Wolnomularstwo
Obecny czas: 05 Wrz 2010 05:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: ekskomunika i inne rozkosze, czyli qui pro quo
PostWysłany: 06 Lip 2010 14:04 

Dołączenie: 30 Cze 2010 01:16
Witam
Chyba drodzy rozmówcy błędnie interpretujecie moje wypowiedzi. Mianowicie nie stawiam się do was okoniem i nie mam takiej potrzeby zakładania kościoła bo nie zamierzam wprowadzać nauk wedle mnie akceptowanych.

Co do piekła - jeżeli bierzemy wiedzę na temat piekła z Biblii to trzeba wziąć pod uwagę fakt iż Biblia przez lata była dowolnie modyfikowana przez Kościół (jej większa część została ukrojona) dlatego proszę brać małą poprawkę.

Ja nie staram się krytykować kościół tylko dałem przykład wiary a religii ale porostu sensu nie ma pisanie na forum gdzie osoby katolickie (zagorzały katolik - ideał) zawsze broni swego dlatego podaje przykłady ze swojego życia. Nie wierze iż podczas swojego życia nikt z was nie spotkał się z jakimś atakiem - to tak podam przykład jakby moje dziecko namalowało pentagram a ksiądz by się uśmiechnął i pogłaskał po głowie. Prawda jest taka iż od razu wezwano by rodziców na rozmowę. Bowiem wolnomularstwo nazywane masonerią według Kościoła stanowi zagrożenie jako że wolnomularze często utożsamiani są z satanistami, z okultyzmem - wiem pewnie napiszecie że to nie prawda że nikt tak nie mówi.

Na zakończenie dodam jedynie iż zbyt mocno jesteście radykalni w swojej wierze dlatego chcąc nie chcąc zawsze będziecie podświadomie atakować wypowiedzi innych - boicie się prawdy jak diabeł święconej wody dlatego wybaczcie lecz pisanie z zagorzałymi katolikami nie ma najmniejszego sensu.

Życzę powodzenia w szukaniu prawdy lecz ja swoją drogę już odnalazłem. Być może i wy kiedyś ją odnajdziecie - wolę swój czas poświęcić na realizację niż pisanie z ludźmi którzy zagorzale chcą zostać masonami bo do wolnomularstwa wam kochani daleko. A bardziej tak jak piszecie o masonach to bardzo do nich pasujecie wręcz idealnie.

Pozdrawiam

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

PostWysłany: 06 Lip 2010 14:47 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Cze 2010 17:59
Był , napisał i ... zwiał ?. Ja swoje zdanie odrobinę później wyrażę - teraz obowiązki czekają . :)))

PostWysłany: 06 Lip 2010 15:28 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Maj 2009 00:46
Miejscowość: Aberdeen
Panie andriejew, wcale nie jestem zagorzalym katolikiem ani idealem i za takowego sie nie uwazam. Prosze o argumenty.
Ja zyje tylko w zgodzie ze swoimi pogladami, wiara i sumieniem i nie mam takiego dysonansu jak Pan. Dziekuje za troske o moja osobe i moje zagorzale zainteresowanie masoneria. No coz, uwazam ze mam bardziej otwarty swiatopoglad od Pana i zadnej Religii nie nazywam ani jedynie sluszna, ani tym bardziej nie wyhaczam jej bledy, pozostawiam to ocenie kazdego z osobna, dlatego nie podejmuje zadnych krytyk. A przeciez znalazlyby sie tematy. Chcialbym to Panu unaocznic jesli jest Pan w stanie to pojac. Jesli uwaza pan ze sensu nie ma pisanie na forum gdzie osoby (zagorzaly katolik- ideal) zawsze broni swego, to prosze tego nie robic. Nikt pana nie zmusza. Ja osobiscie u nikogo nie zauwazylem takiej postawy. Prosze mi wybaczyc.. Ale tak samo mam prawo wyrazic swoje zdanie jak Pan. I ja bynajmniej nie staralem sie urazic pana swiatopogladu i sfer dotyczacych pana religii i wiary. Chcialbym Panu przypomniec ze jest to forum poswiecone wolnomularstwu a nie miejsce na okladanie wizerunku kosciola takiego czy innego. Do tego sluza inne fora do ktorych pana serdecznie odsylam. Tam moze Pan sie docenic i spokojnie sobie podyskutowac z rozmowcami iz z zagorzalym katolikiem gadac nie ma sensu. A tutaj, bardzo prosze dyskutujmy, wymieniajmy sie wiedza i przemysleniami na rownej plaszczyznie bez wzgledu na nasza religie, wiare badz jej brak, swiatopoglady. I prosze mi wierzyc, ze jesli pisze iz osobiscie nie spotkalem sie z ksiedzem ktory atakuje masonow, zydow itp to tak jest. Opieram sie na moim doswiadczeniu a nie na zaslyszanych opiniach, bo takowe mnie nie interesuja. Juz panu wczesniej wspomnialem ze w kazdej grupie znajda sie przypadki i nie mozna generalizowac tematu opierajac sie tylko na przypadkach. Jesli Pan mi nie wierzy, to juz panska sprawa. Ciesze sie ze odnalazl juz Pan swoja droge, zycze rowniez powodzenia w szukaniu prawdy. A co do tego czy daleko nam do wolnomularstwa czy nie, pozwoli pan ze niech rowniez inni wyraza swoje zdanie :mrgreen: Mysle ze nie Panu to oceniac.
Z wyrazami szacunku.

PostWysłany: 06 Lip 2010 21:12 
Awatar użytkownika

andriejew napisał(a):

(...) Życzę powodzenia w szukaniu prawdy lecz ja swoją drogę już odnalazłem. Być może i wy kiedyś ją odnajdziecie - wolę swój czas poświęcić na realizację niż pisanie z ludźmi którzy zagorzale chcą zostać masonami bo do wolnomularstwa wam kochani daleko. A bardziej tak jak piszecie o masonach to bardzo do nich pasujecie wręcz idealnie.

Pozdrawiam

Poproszę o wytłumaczenie mi ostatniego zdania .
Z Pozdrowieniami . :)

PostWysłany: 06 Lip 2010 21:54 
Awatar użytkownika

andriejew napisał(a):
Witam
Chyba drodzy rozmówcy błędnie interpretujecie moje wypowiedzi. Mianowicie nie stawiam się do was okoniem i nie mam takiej potrzeby zakładania kościoła bo nie zamierzam wprowadzać nauk wedle mnie akceptowanych.

Co do piekła - jeżeli bierzemy wiedzę na temat piekła z Biblii to trzeba wziąć pod uwagę fakt iż Biblia przez lata była dowolnie modyfikowana przez Kościół (jej większa część została ukrojona) dlatego proszę brać małą poprawkę.

Ja nie staram się krytykować kościół tylko dałem przykład wiary a religii ale porostu sensu nie ma pisanie na forum gdzie osoby katolickie (zagorzały katolik - ideał) zawsze broni swego dlatego podaje przykłady ze swojego życia. Nie wierze iż podczas swojego życia nikt z was nie spotkał się z jakimś atakiem - to tak podam przykład jakby moje dziecko namalowało pentagram a ksiądz by się uśmiechnął i pogłaskał po głowie. Prawda jest taka iż od razu wezwano by rodziców na rozmowę. Bowiem wolnomularstwo nazywane masonerią według Kościoła stanowi zagrożenie jako że wolnomularze często utożsamiani są z satanistami, z okultyzmem - wiem pewnie napiszecie że to nie prawda że nikt tak nie mówi.

Na zakończenie dodam jedynie iż zbyt mocno jesteście radykalni w swojej wierze dlatego chcąc nie chcąc zawsze będziecie podświadomie atakować wypowiedzi innych - boicie się prawdy jak diabeł święconej wody dlatego wybaczcie lecz pisanie z zagorzałymi katolikami nie ma najmniejszego sensu.

Życzę powodzenia w szukaniu prawdy lecz ja swoją drogę już odnalazłem. Być może i wy kiedyś ją odnajdziecie - wolę swój czas poświęcić na realizację niż pisanie z ludźmi którzy zagorzale chcą zostać masonami bo do wolnomularstwa wam kochani daleko. A bardziej tak jak piszecie o masonach to bardzo do nich pasujecie wręcz idealnie.

Pozdrawiam

Panie andriejew osobiście uważam że Każdy ma prawo do własnego zdania , własnej wiary i należy to uszanować . Fakt - fanatyków nie brakuje ( ale tak jest wszędzie , Pomińmy jednak tych " fanatyków " ).Co do Wolnomularzy to Ja nie jestem w Szeregach Ars Regia , a piszę ( może bardziej pasuje Pytam ) bom Ciekawa . Czy mi do Wolnomularstwa daleko ? Hmmm - [zależy od szybkości przesyłania danych ( żart )] .
Z Pozdrowieniami Ja... :)

Ps.
Cieszę się że udało się Panu znaleźć swoją drogę i życzę Panu aby ta droga była prosta i zawsze oświetlona .

PostWysłany: 07 Lip 2010 22:12 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 30 Kwi 2008 09:43
W tym temacie:

http://tygodnik.onet.pl/0,49005,krzyz_n ... ntarz.html

ts

PostWysłany: 21 Lip 2010 16:12 
zbyszek napisał(a):
A co do tego czy daleko nam do wolnomularstwa czy nie, pozwoli pan ze niech rowniez inni wyraza swoje zdanie :mrgreen: Mysle ze nie Panu to oceniac.
Z wyrazami szacunku.

podpisuję się pod tym!

andriejew napisał(a):

Jakże mnie !@#@!#$%ia takie paplanie. Jedyny radykalizm na jaki czasem się zdobywam to walka z takim ciemnogrodem, jaki przedstawiają takie sformułowania. Odpowiem w podobnej retoryce. Otóż wielu profesorów i specjalistów dowiodło wielokrotnie, że nie jesteśmy radykalni w naszej wierze. Myślę, że to Pana przekona.

Panie Zbyszku nie na fora Pan odsyła tylko do książek (nie do wszystkich na pewno, bo i Prześwietna Jaśnieoświecona Jego Ekscelencja Pan Krajski owe pisuje) - na forach jak widać rożności w umysł zakraść się mogą.

PostWysłany: 02 Sie 2010 01:12 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Maj 2009 00:46
Miejscowość: Aberdeen
:)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość