Sztuka Królewska

Wolnomularstwo
Obecny czas: 05 Wrz 2010 05:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: --==REGULAMIN==--
PostWysłany: 31 Maj 2009 22:18 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Maj 2008 16:44
Miejscowość: Zachodnie Pomorze
TS napisał(a):
Świetnie, to już zgadzamy się co do tego, że przepisy prawa prasowego nie dotyczą treści na forach

nie do końca ;)

TS napisał(a):
że administrator (usługodawca) nie jest odpowiedzialny za treść ale musi usunąć treści jeśli zostanie w odpowiedni sposób urzędowo o tym poinformowany

...lub uzyska wiarygodną wiadomość o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.

TS napisał(a):
NA NEPEWNO REGULAMIN NIE ZWALNIA NIKOGO Z ODPOWIEDZIALNOŚCI. Nie jest dla administratora żadną ochroną.

Drogi TS, a czy zapisy kk zwalniają kogokolwiek od odpowiedzialności?
Czy nadal na prawdę chce Pan zagłębiać się w prawne dywagacje na temat ochrony prawnej admnistratora? Więcej na PW, bo nie sądzę, by większość użytkowników forum interesowały czysto prawne aspekty związane z pojawieniem się na naszym forum regulaminu.

Temat postu: Re: Regulamin
PostWysłany: 31 Maj 2009 22:31 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 30 Kwi 2008 09:43
Pani mesalo chodzi mi o to, że wprowadzenie regulaminu, nie chroni administratora w żaden sposób od odpowiedzialności za treść ponieważ:

- nie jest odpowiedzialny za treść (musi tylko ją usunąć na poprawnie złożone rządanie)
- jakikolwie wpis w regulaminie nie zwalnia go z konieczności podprządkowania się przepisom prawa

REGULAMIN, TAK SAMO JAK STATUT STOWARZYSZENIA CZY UMOWA SPOLKI MOŻE JEDYNIE DODAĆ PRZEPISY DO PRAWA POLSKIEGO. (oczywiście zgodnie z tym prawem). Tym samym nie może nikogo zwolnić z odpowiedzialności za cokolwiek i nie stanie się dla niego żadną ochroną.

Nasz Statut posiada generalnie trzy rodzaje takich dodatkowych wpisów:

- zakaz argumentów ad-personam (ten zapis jest troszeczkę szerszy niż obowiązujące prawo)
- zakaz trollingu
- sprawy organizacyjne (kto to jest użytkownik, kto to jest moderator itd)

Czyli generalnie nic wielkiego.

Ze wszystkich zarzutów, które padły pod adresem regulaminu rację ma tylko p. Ortodoks - regulamin powinien być skonsultowany i przygotowany zanim zarejestrowało sie na Forum ponad 100 osób.

pzdr,
ts

PostWysłany: 31 Maj 2009 22:52 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 01 Maj 2008 03:29
Miejscowość: Baile Átha Cliath
TS_ napisał(a):
Ze wszystkich zarzutów, które padły pod adresem regulaminu rację ma tylko p. Ortodoks - regulamin powinien być skonsultowany i przygotowany zanim zarejestrowało sie na Forum ponad 100 osób.
I pamiętam maj 2008, gdy zaraz na starcie rozmawialiśmy nt. ogłoszenia jakichś przepisów porządkowych, regulaminu forum itd. i jakoś to spadło z biurka, a forum pojechało przed siebie spontanicznie i radośnie, podobnie jak PGiR wcześniej. I wydawało się że - tak jak i Pod Gąską - swietnie się bez takiej formalizacji zasad obywamy, więc po co je w ogóle kodyfikować. A tymczasem trzeba było, na wszelki wypadek, to zrobić. Ogłoszenie regulaminu teraz, po upływie 12 miesięcy, w mojej opinii jest nadrabianiem zaległości. I dobrze. Lepiej późno niż wcale.

PostWysłany: 31 Maj 2009 23:00 
Awatar użytkownika

Pilgrim napisał(a):
tymczasem trzeba było, na wszelki wypadek, to zrobić. Ogłoszenie regulaminu teraz, po upływie 12 miesięcy, w mojej opinii jest nadrabianiem zaległości. I dobrze. Lepiej późno niż wcale.

Ależ oczywiście Drogi Pilgrimie. Także jestem zdania, że zaistaniała konieczność pojawienia się regulaminu. Owszem można było przeprowadzić wspólne (użytkowników) głosowanie nad przyjęciem punktów regulaminu, albo omawiać poszczególne jego unormowania w wydzielonym wątku. Tylko, że wprowadzenie regulaminu trwało by bardzo długo i mam wątpliwości, by można było w takiej sytuacji dość do kompromisu i tym samym zadowolić każdego użytkowanika naszego forum.
Biorąc pod uwagę, że regulamin nie zawiera rewolucyjnych zmian w funkcjonowaniu forum i tak na prawdę nie wprowadza nic nowego, co i tak dotychczas nie miało by zastoswania, jestem zdania, że nie ma o co kruszyć kopię.

PostWysłany: 31 Maj 2009 23:05 
Awatar użytkownika

mesala napisał(a):
Biorąc pod uwagę, że regulamin nie zawiera rewolucyjnych zmian w funkcjonowaniu forum i tak na prawdę nie wprowadza nic nowego, co i tak dotychczas nie miało by zastoswania, jestem zdania, że nie ma o co kruszyć kopię.
WŁAŚNIE. 8-) (albo w wersji "new Polish": DOKŁADNIE)

PostWysłany: 01 Cze 2009 01:00 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 05 Maj 2009 00:46
Miejscowość: Aberdeen
Szkoda tylko Sary..
Czy Panowie troszke za szybko sie nie pospieszyli?
Ja wiem, mozna mowic o odpowiedzialnosci za slowa itp itd.
Ale w moim odczuciu nastapilo to troche za szybko. To nie byl ktos. To byla SARA. Czyz nie znalismy Jej, jej charakteru? Czyz nie znalismy jej ekspresji? Nie rozumie tego co sie stalo. To tak, jakby ktos powiedzial ze "jestem tak zmeczony po pracy, ze zyc mi sie nie chce", i co, wtedy pomozemy mu i powiemy; "skoro tak chcesz to prosze bardzo" ?
Moim zdaniem to nie jest i nie bylo rozwiazanie. Trzeba bylo troche poczekac z tym kasowaniem.
Mam nadzieje Ze Sara pod nowym EKP bedzie nas nadal odwiedzac i rozmawiac z nami na tym forum. Ono powinno nas zblizac a nie dzielic. Pozucmy WSZYSCY nasze ambicje, zlosci i zale! Forum jest jakie jest, a regulamin niczego nie zmienia na gorsze. Przeciez, jak to juz bylo wczesniej przytoczone, przy naszym normalnym uczestnictwie i wyrazaniu swoich pogladow nikt nawet nie zblizy sie do granicy naruszenia regulaminu. Wszyscy jestesmy ludzmi na odpowiednim poziomie i potrafimy prowadzic rozmowy uksztaltowane, wiedzac jak nie naruszac granic dobrego obyczaju prowadzonych dialogow.
Regulamin jest gdzies tam- w tle i nie musimy sie go obawiac.
Pozdrawiam wszystkich.

PostWysłany: 01 Cze 2009 10:04 
Awatar użytkownika

TS_ napisał(a):
Pani mesalo chodzi mi o to, że wprowadzenie regulaminu, nie chroni administratora w żaden sposób od odpowiedzialności za treść ponieważ......

TS prosze przeczytac wiadomosci na pw, tam staralam sie wyjasnic pokrotce kweste odpowiedzialnosci administratora.
Milego dnia.

PostWysłany: 01 Cze 2009 10:15 
Awatar użytkownika

Dołączenie: 30 Kwi 2008 09:43
mesala napisał(a):
TS_ napisał(a):
Pani mesalo chodzi mi o to, że wprowadzenie regulaminu, nie chroni administratora w żaden sposób od odpowiedzialności za treść ponieważ......

TS prosze przeczytac wiadomosci na pw, tam staralam sie wyjasnic pokrotce kweste odpowiedzialnosci administratora.
Milego dnia.

I juz na to odpowiedzialem.

ts

PostWysłany: 03 Cze 2009 01:02 
To Sara też odeszła?
Ludzie co wy robicie?... Rozwalacie to forum od środka...

PostWysłany: 03 Cze 2009 01:24 
Awatar użytkownika

Artur Łukasiewicz napisał(a):
Ludzie co wy robicie?... Rozwalacie to forum od środka...
Którzy ludzie? Kto chciał usunięcia postów?

PostWysłany: 03 Cze 2009 20:50 
A kto chciał regulaminu? Ja nie... AKCEPTUJĘ BO MUSZĘ ALE NIE CHCĘ...

PostWysłany: 05 Cze 2009 02:24 
Awatar użytkownika

Odpowiedź pytaniem na pytanie i zmiana tematu. :D

PostWysłany: 29 Wrz 2009 17:44 
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008 00:06
Miejscowość: Legnica
Nowy punkt zostaje dodany do regulaminu:
7. Po usunięciu konta wszystkie napisane posty pozostają częścią forum. Prośby o usuwanie wszystkich postów wraz z kontem użytkownika nie będą przez Redakcję uwzględniane.
Wchodzi w życie z dniem 5.10.2009

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 38 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość